„Murzin” wielkanocny to wypiek z okolic Śląska Cieszyńskiego. Wykonuje się go przeważnie z ciasta drożdżowego i w zależności od upodobań ma różnorodne kształty. Nazwa samego wypieku wywodzi się od mąki z jakiej kiedyś pieczono go, czyli ciemnej, grubej, często żytniej, wypiekany w piecach opalanych drewnem często miał ciemną skórkę. Wypełniony był zawsze kiełbasą, czasem boczkiem. Cieszyński Ośrodek Kultury "Dom Narodowy" poszukuje idealnego wypieku i przepisu! Dlatego już teraz zapraszamy mieszkańców Śląska Cieszyńskiego (po obu stronach Olzy) oraz szkoły, organizacje formalne (koła, stowarzyszenia itp.) i nieformalne (kluby, rodziny) oraz inne instytucje kulturalno-oświatowe (biblioteki, ośrodki kultury) mieszczące się na terenie Śląska Cieszyńskiego, do udziału w Konkursie na najlepszego "Murzina". Zadaniem konkursowym jest przygotowanie „murzina” i dostarczenie go do Domu Narodowego wraz ze spisanym przepisem w dniu 13.04.2025 r. (w godzinach 9:00-13:00). Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród nastąpi 13.04.2025 r. o godz. 15.00 w Cieszyńskim Ośrodku Kultury „Dom Narodowy” w Cieszynie w Centrum Folkloru Śląska Cieszyńskiego. Wypieki zaprezentowane zostaną w Centrum Folkloru Śląska Cieszyńskiego.
CELE KONKURSU:
TERMINY:
Warunkiem niezbędnym do uczestnictwa w konkursie jest zapoznanie się z Regulaminem, wypełnienie i podpisanie karty zgłoszenia uczestnictwa w konkursie oraz jednoznaczne, skuteczne i dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych w tym danych wizerunkowych w konkretnych podanych w karcie zgłoszenia uczestnictwa celach określonych przez organizatorów.
PLIKI DO POBRANIA:
kontakt:
Agnieszka Pawlitko tel. 668 860 354
a.pawlitko@domnarodowy.pl