Aktualności
Zobacz wszystkieWYNIKI Konkursu na najlepszego "Murzina" wielkanocnego
W niedzielne popołudnie w Centrum Folkloru Śląska Cieszyńskiego / Centrum Folklóru Těšínského Slezska rozstrzygnęliśmy Konkurs na Najlepszego „murzina” wielkanocnego 2024! Nagrody zostały przyznane w dwóch kategoriach - indywidualnej i zbiorowej. Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia i gratulujemy wyróżnionym!
Jury w składzie:
- Anna Więcek i Bronisława Szkutek - Przewodniczące jury, KGW Zamarski
- Krzysztof Kasztura – I Zastępca Burmistrza Miasta Cieszyna
- Adam Cieślar – Dyrektor Cieszyńskiego Ośrodka Kultury „Dom Narodowy”
- Agnieszka Pawlitko – Centrum Folkloru Śląska Cieszyńskiego
Zgłoszenie indywidualne:
- I Miejsce - Andrzej Szpin
- II Miejsce - Beniamin Ćwiklak
- III Miejsce – nie przyznano
Zgłoszenie zbiorowe:
- I Miejsce – nie przyznano
- II Miejsce – nie przyznano
- III Miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Roztropice
CELE KONKURSU:
- popularyzowanie oraz kultywowanie tradycji i zwyczajów wielkanocnych związanych z Wielkanocą
- rozbudzanie inwencji twórczej dzieci, młodzieży i dorosłych
- Przekaz wartości i tradycji ludowej
- integracja społeczności lokalnej
- promocja dorobku kulturowego i kulinarnego Śląska CIeszyńskiego.
„Murzin” wielkanocny to wypiek z okolic Śląska Cieszyńskiego. Wykonuje się go przeważnie z ciasta drożdżowego i w zależności od upodobań ma różnorodne kształty. Nazwa samego wypieku wywodzi się od mąki z jakiej kiedyś pieczono go, czyli ciemnej, grubej, często żytniej, wypiekany w piecach opalanych drewnem często miał ciemną skórkę. Wypełniony był zawsze kiełbasą, czasem boczkiem.